25-06-2012 18:23

Museum Nieuw Kranenburg onder toezicht gesteld

Dagen van Jaap Bruintjes lijken geteld

De museumdirecteur is op non-actief gezet nadat er steeds openlijker aan zijn capaciteiten werd getwijfeld. Volgens Tillie van der Poel van de raad van toezicht strookten de capaciteiten van Bruintjes niet met de ambities van het museum. "Er is drie jaar geleden iets fundamenteels fout gegaan bij de benoeming", meldde het Noordhollands Dagblad deze week.

Jaap paste misschien in het functieprofiel dat was opgesteld, maar die aspiraties heeft hij niet waar kunnen maken. Kranenburg is voor Nederlandse begrippen een zeer prestigieus project en heeft een duizendpoot als directeur nodig. Dat was Jaap niet. Bruintjes werd ruim tweeënhalf jaar geleden benoemd nadat hij tien jaar directeur van het Museum Smallingerland in Drachten was geweest.

Toenmalig wethouder Else Trap stelde dat Bergen met Nieuw Kranenburg ’in de eredivisie van de Nederlandse musea kon gaan spelen’. Aan die ambities is directeur Jaap Bruintjes ten onder gegaan. Na tweeënhalf jaar moet hij het veld ruimen. "Hij had geen enkele grip op de organisatie", aldus het NHD.

Stichting Nieuw Kranenburg, centrum voor kunst, cultuur en natuur-educatie in Bergen, heeft sinds vorige week een tijdelijke raad van toezicht. De gemeente achtte een wisseling van de wacht noodzakelijk om zeker te stellen dat het museale centrum in 2013 daadwerkelijk de deuren zal openen.


Gemeente Bergen krijgt regie
Tjeerd Bosma is benoemd tot tijdelijke mede-directeur. De gemeente Bergen wil van Nieuw Kranenburg een bruisend en florerend centrum voor kunst, cultuur en natuureducatie maken met een financieel gezonde toekomst. 

Nieuw Kranenburg, centrum voor kunst, cultuur en natuur
Nieuw Kranenburg wil een stimulans zijn voor de hedendaagse kunst en cultuur in Noord-Holland. Het centrum is een gezamenlijk initiatief van het Noord-Hollands Kunstcentrum, Museum Kranenburgh, Stichting Beeldende Kunst Bergen, Egmond, Schoorl, Kunstenaars Centrum Bergen, gemeentemuseum Sterkenhuis, vrienden van Kranenburg en de gemeente Bergen. De provincie Noord-Holland ondersteunt het initiatief. De vaste collectie van het centrum bevat onder andere werk van de schilders van de Bergense School. Op dit moment wordt het oude museumgebouw grondig verbouwd. De verbouwing en nieuwbouw verloopt voorspoedig. Nieuw Kranenburg verwacht in 2013 haar deuren te openen voor publiek.

Bron: gemeente Bergen/Noordhollands Dagblad

Deel deze pagina